Od júla bude medených mincí o čosi menej. Ako zaokrúhľujeme hotovosť po novom?
13. 07. 2022

Od júla bude medených mincí o čosi menej. Ako zaokrúhľujeme hotovosť po novom?

Hovorilo sa o tom dlhšie, no až teraz sa to stalo realitou. Na Slovensku sme od 1. júla 2022 obmedzili používanie jednocentoviek a dvojcentoviek za účelom obmedzenia obehu týchto drobných mincí. Platenie s nimi je naďalej možné, no pokiaľ platíte v hotovosti, suma sa zaokrúhľuje podľa špeciálneho vzorca. Zamedzenie jednocentových a dvojcentových mincí v obehu by malo pomôcť životnému prostrediu a rozpočty domácností vraj túto zmenu pocítia minimálne. V priemere mesačne zaplatíme približne o 0,02 € viac ako doposiaľ, čo je naozaj minimálna zmena. V porovnaní s tým, koľko jednocentoviek a dvojcentoviek mesačne stratíme, sa dá povedať, že možno skôr v niektorých prípadoch ušetríme.

Obmedzenie drobných mincí v obehu sa týka len hotovostných platieb, nakoľko cieľom je minimalizovať ich používanie. Päťcentové mince zostávajú aj naďalej v platnosti a ich používanie sa obmedzovať nebude. Obmedzenie používania jedno a dvojcentoviek je novelou zákona v praxi realizované zaokrúhľovaním súm buď smerom nahor alebo nadol.

Ak sa konečná suma končí hodnotou 0,01 € alebo 0,02 €, zaokrúhľujeme nadol, teda na 0,00 € a platíme o čosi menej.. Pri sume končiacej na 0,03 €, 0,04 €, 0,05 €, 0,06 €, 0,07 € zaokrúhľujeme na 0,05 €. Pri sume končiacej na 0,08 € alebo 0,09 € zaokrúhľujeme nahor na 0,00 € a platíme o čosi viac. Ak je však cena nákupu menej ako 5 eurocentov, zaokrúhľujeme na 0,05 €, keďže nákup z pochopiteľných dôvodov nemôže byť zdarma. 

V praxi to znamená, že pri platení môžete používať jedno a dvojcentové mince, no pri vydávaní ich už naspäť nedostanete 

Ak však platíte platobnou kartou či mobilom alebo inou bezhotovostnou metódou, ceny sa v tomto prípade zaokrúhľovať nebudú.

Okrem Slovenska obmedzili používanie jednocentoviek a dvojcentoviek aj iné krajiny Európskej únie, ako napríklad Taliansko, Írsko, Fínsko, Holandsko a Belgicko. V súčasnosti o obmedzení používania drobných rokujú aj v Estónsku. Zrušenie ich používania môže navrhnúť Európska komisia, no zatiaľ sa o takomto kroku podľa všetkého neuvažuje. 

Návrh na obmedzenie používania jedno a dvojcentoviek prišiel už v júni 2020, keďže podľa prieskumu Eurobarometer až 74% opýtaných by prijalo úplne zrušenie drobných mincí. Jednocentovky dokonca strácame až v 60% prípadoch a keďže je v obehu približne 522 miliónov kusov, keby sme sa častejšie pozerali pod nohy, možno by sme pri miere strácania týchto drobných mincí mali aj zarobené.

Marta Filová
Autor: Marta Filová

Som hypotekárnou špecialistkou a svojou prácou veľmi rada dennodenne pomáham svojim klientom znižovať splátky na existujúcich úveroch, spájať ich do jedného výhodnejšieho, alebo získavať pre klientov, ktorí, chcú, môžu a potrebujú úvery na čokoľvek, ale hlavne na financovanie bývania za najlepších možných finančných podmienok z ktorejkoľvek pre nich vhodnej banky.

Mojim zámerom pri každom klientovi je, pozrieť sa na to, čo z finančných produktov platí, čo sa týka rôznych poistení, keď za to platiť musí, aby platil čo najmenej a keď za niečo platiť nemusí, aby neplatil vôbec.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Ako na hypotéku a prečo?

spracovaním osobných údajov