Čo so spoločnou hypotékou po rozvode?
16. 05. 2024

Čo so spoločnou hypotékou po rozvode?

Ak počas trvania manželstva nadobudnete so svojim partnerom majetok, stáva sa vašim spoločným vlastníctvom a teda patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Taktiež, ak vám počas trvania manželstva vzniknú záväzky, ako napríklad hypotekárny úver na bývanie, na tomto záväzku sa podieľajú ako dlžníci obaja manželia. V súčasnej dobe však veľké percento manželstiev končí rozvodom. Čo následne nastane s hypotékou? Aké sú možnosti riešenia tejto situácie?

Ak ste majetok, prípadne hypotéku nadobudli s partnerom ešte pred uzavretím manželského zväzku, v tom prípade nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, no je v podielovom spoluvlastníctve oboch partnerov. Za takýto záväzok zodpovedajú obe strany spoločne a nerozdielne.

Ak jeden z manželov nadobudol hypotéku ešte pred uzatvorením manželstva a rozhodnete sa pre refinancovaní až po uzatvorení manželstva, takáto hypotéka už patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a dlžníkom sa automaticky stáva aj druhý z manželov.

Pokiaľ však manželstvo zanikne, je potrebné vysporiadanie záväzkov, respektíve hypotéky. Zánikom manželstva z dôvodu rozvodu alebo smrti jedného z manželov dochádza aj k zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Zo zákona sú podiely oboch manželov rovnaké a každý má právo požadovať úhradu a náhradu svojich nákladov vynaložených na nadobudnutie spoločného majetku. Taktiež sa v tomto prípade prihliada aj na to, ako manželia nadobudli a udržiavali spoločné majetky.

V prípade vysporiadania sa manželia môžu dohodnúť buď dohodou a písomným potvrdením. Vysporiadanie je však možné aj rozhodnutím súdu v prípade, že sa manželia nevedia spoločne dohodnúť alebo zo zákona, takzvanou fikciou, čo znamená, že do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k dohode alebo neboli majetky súdne vysporiadané.

Ak si pred uzavretím manželstva jeden z manželov zobral hypotéku na bývanie a nadobudol nehnuteľnosť, no po uzavretí manželstva boli splátky hradené zo spoločných prostriedkov, môže po rozvode druhý manžel žiadať o polovicu uhradených splátok počas trvania manželstva. Po rozvode sa vysporiadavajú splátky hypotéky len zo spoločných prostriedkov patriacich do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, nie samotná nehnuteľnosť.

Pokiaľ ste však hypotéku nadobudli spoločne s partnerom po uzavretí manželstva, za hypotéku po rozvode zodpovedajú obaja manželia, nakoľko sa stala súčasťou bezpodielového spoluvlastníctva manželov. V tomto prípade je predmetom vysporiadania aj samotná nehnuteľnosť, nakoľko bola nadobudnutá až po svadbe a patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. V tomto prípade sa môžete vysporiadať buď spoločným splácaním hypotéky, prenesením hypotéky na jedného z manželov alebo môžete nadobudnutú nehnuteľnosť predať a predčasne splatiť hypotéku. O samotnom vysporiadaní sa musia dohodnúť partneri medzi sebou.

Pokiaľ potrebujete pomôcť s vysporiadaním sa majetkov alebo hypotéky, obráťte sa na svojho finančného poradcu.

Marta Filová
Autor: Marta Filová

Som hypotekárnou špecialistkou a svojou prácou veľmi rada dennodenne pomáham svojim klientom znižovať splátky na existujúcich úveroch, spájať ich do jedného výhodnejšieho, alebo získavať pre klientov, ktorí, chcú, môžu a potrebujú úvery na čokoľvek, ale hlavne na financovanie bývania za najlepších možných finančných podmienok z ktorejkoľvek pre nich vhodnej banky.

Mojim zámerom pri každom klientovi je, pozrieť sa na to, čo z finančných produktov platí, čo sa týka rôznych poistení, keď za to platiť musí, aby platil čo najmenej a keď za niečo platiť nemusí, aby neplatil vôbec.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Ako na hypotéku a prečo?

spracovaním osobných údajov